SUA dau voie Ucrainei să folosească arme occidentale împotriva Rusiei. Decizia nu este agreată de Putin
Secretarul de stat american Antony Blinken susține că SUA nu se opun ca Ucraina să utilizeze armele furnizate de Occident pentru a elibera teritoriile în care Rusia a organizat referendumuri ilegale. Oficialul de la Washington a reiterat faptul că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată anexarea teritoriilor ucrainene de către Vladimir Putin.
Ucraina poate folosi arme occidentale împotriva Rusiei
„Noi și multe alte țări am fost deja foarte clari: nu recunoaștem și, de fapt, nu vom recunoaște niciodată anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia. Ucraina are dreptul absolut să se apere pe întreg teritoriul său, în special pentru a-și lua înapoi teritoriile care au fost confiscate ilegal de Rusia într-un mod sau altul”, a subliniat Anthony Blinken.
SUA sprijină efortul Kievului de a-și recâștiga teritoriile pierdute
Potrivit secretarului de stat al SUA, armele oferite Ucrainei au fost utilizate eficient pentru recâștigarea teritoriilor, mai ales pe cele din nord-estul și sudul țării.
„Ucrainenii vor continua să facă ceea ce trebuie să facă pentru a-și recupera pământul care le-a fost luat. Vom continua să-i sprijinim în aceste eforturi”, a explicat oficialul american.
Avertisment de la Kremlin
Implicarea SUA în disputa Rusia-Ucraina nu este văzută cu ochi buni de Kremlin: „Din ce în ce mai mult, partea americană intră de facto în acest conflict, din ce în ce mai mult, partea americană se apropie de a deveni parte a acestui conflict, care este extrem de periculos”, a avertizat Dmitri Peskov.
Referedumurile sunt condamnate de ccomunitatea internațională
Și NATO a transmis că nu recunoaște referendumurile organizate de Rusia în Ucraina, cu atât mai puțin anexarea Crimeei. De asemenea, numeroase țări ale lumii au făcut anunțuri similare privint voturile din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
Occidentul și China au respins vehement așa-zisele referendumuri orchestrate de marionetele lui Putin, dând asigurări că nu vor exista schimbări în sprijinul lor pentru Ucraina.
„Răspunsul NATO va consta în intensificarea sprijinului”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Iar Beijing a cerut respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei: „China a luat notă de ultimele evoluții ale situației din Ucraina și poziția noastră este clară și constantă, și anume suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate”.
Poziția SUA și a UE, dar și a altor țări ar putea fi materializată prin noi sancțiuni împotriva Rusiei. SUA și Uniunea Europeană au anunțat deja că pregătesc o nouă rundă de măsuri care să vizeze organizatorii „referendumurilor”, entități și companii aliate regimului de la Kremlin.